Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Pojačan nadzor Porezne i Carinske uprave od 12.12. do 18.12.2019. godine

Datum objave: 11.12.2019, misljenja.hr

Porezna uprava objavila je priopćenje vezano za pojačane nadzorne aktivnosti Porezne i Carinske uprave koje prenosimo u nastavku:

Ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodiit će nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske s ciljem sprečavanja sive ekonomije te zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.
Porezna uprava u suradnji s Carinskom upravom će još intenzivnije provoditi nadzore fiskalizacije tijekom Adventa i predstojećih blagdana na cijelom području Republike Hrvatske.

U razdoblju od 12.12. do 18.12.2019. godine pojačanim nadzornim aktivnostima bit će obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost:

  • G 47.8 – Trgovina na malo na štandovima i tržnicama,
  • H 49.32 – Taksi služba,
  • I 55 – Smještaj i
  • I 56 – Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića.

U razdoblju od 5.12. do 11.12.2019. godine pojačanim nadzornim aktivnostima bit će obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost:

  • G 47.7 – Trgovina na malo ostalom robom u specijaliziranim prodavaonicama,
  • G 47.8 – Trgovina na malo na štandovima i tržnicama,
  • I 56 – Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića i
  • N 77.11 – Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) automobila i motornih vozila lake kategorije.

8. kolovoza 2019. godine Porezna uprava obavještava na svojoj Internet stranici sve porezne obveznike da će u suradnji s Carinskom upravom u narednom razdoblju provoditi pojačane nadzore Fiskalizacije. Prema poreznim obveznicima kod kojih se utvrde ponovljeni porezni prekršaji te prema poreznim obveznicima koji čine najteže porezne prekršaje primijenit će se sve zakonom dopuštene mjere uključujući mjeru zabrane rada – pečaćenjem poslovnih prostora.

Nadzori Fiskalizacije provodit će se očevidom na terenu u poslovnim prostorima poreznih obveznika, provjerom izdavanja računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja i drugim aktivnostima uključujući i provjeru računalnih sustava te opreme koja se koristi za fiskalizaciju.
Napominje se da će se u nadzornim aktivnostima posebna pozornost obratiti na dokumente s natpisom  „OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN“ jer taj dokument nije račun kojeg je svaki obveznik fiskalizacije dužan izdati domaćem ili inozemnom kupcu za prodanu robu ili obavljenu uslugu. Izdavanje predračuna, ponuda, narudžbi i sličnih dokumenata umjesto fiskaliziranih računa najteži je porezni prekršaj na koji se ne primjenjuje načelo oportuniteta. Detaljnije o ovoj napomeni (uz besplatnu registraciju) na poveznici: https://misljenja.hr/forum/porezi-carine-i-fiskalizacija/fiskalizacija/fiskalizacija-racuna/fiskalizacija-i-naplata-na-transakcijski-racun/


Porezna uprava je na svojoj Internet stranici dala obavijest da će radi provjere poštivanja propisa s osnove PDV-a Ministarstvo financija putem nadležnih službi pojačano nadzirati ispunjavanje zakonskih obveza poreznih obveznika koji obavljaju povremeni međunarodni cestovni prijevoz putnika na području Republike Hrvatske te u tom dijelu podsjeća na porezne obveze na području Republike Hrvatske.

Naglašava se da se u prijevoznom sredstvu prilikom prijevoza putnika na području Republike Hrvatske uz Potvrdu o osobnom identifikacijskom broju i Rješenje o dodjeli PDV identifikacijskog broja mora nalaziti i popunjeni Obrazac MCP koji je podnesen Poreznoj upravi.

  • Detaljna uputa Porezne uprave za strane porezne obveznike koji obavljaju povremeni međunarodni cestovni prijevoz putnika na području Republike Hrvatske dostupna je našim pretplatnicima ovdje.
  • Strani porezni obveznici koji obavljaju povremeni međunarodni cestovni prijevoz putnika osim podnošenja Obrasca MCP putem posebne adrese elektroničke pošte, imaju mogućnost podnošenja obrasca putem aplikacije za elektroničku predaju obrasca MCP kojoj se može pristupiti ovdje​. Korisničke upute mogu se pronaći ovdje.

 

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice