Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Za izdavanje potvrde A1 za izaslanje radnika nadležne su područne službe i područni uredi HZMO

Datum objave: 26.08.2013, misljenja.hr
HZMO je objavio, a misljenja.hr prenosi i podsjeća:   Republika Hrvatska s državama članicama Europske unije¹ nakon 1. srpnja 2013. u obvezama i pravima iz sustava socijalne sigurnosti zaposlenih i samozaposlenih osoba primjenjivat će tzv. „uredbe EU za koordinaciju sustava socijalne sigurnosti“²
Uredbe EU za koordinaciju sustava socijalne sigurnosti sadrže potpun sustav pravila čija je svrha osigurati da se na osobe koje se kreću unutar EU primjenjuje zakonodavstvo samo jedne države članice, te spriječiti da se na te osobe istovremeno primjenjuju zakonodavstva dviju ili više država članica ili da ostanu izvan sustava socijalne sigurnosti.   Nadležna država
Prema općem pravilu, na zaposlene i samozaposlene osobe primjenjuje se zakonodavstvo države članice prema mjestu rada. Navedeno pravilo primjenjuje se kad osoba ima prebivalište u drugoj državi članici i kada je registrirano sjedište ili mjesto poslovanja poslodavca u drugoj državi.
U slučaju izaslanja iz jedne u drugu državu članicu na zaposlene i samozaposlene osobe koje ispunjavaju uvjete propisane uredbama EU za koordinaciju, primjenjuje se zakonodavstvo države članice iz koje se šalju, umjesto zakonodavstva države članice u kojoj rade.
Ako zaposlena osoba obavlja djelatnost istodobno ili naizmjence u dvije ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice