Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Uputa: Obveza dodatnog doprinosa za staž osiguranja s povećanim trajanjem za osiguranike – pomorce, članove posade brodova u međunarodnoj plovidbi

Datum objave: 10.06.2011, Klasa: 411-01/11-01/23, Porezna uprava

S danom 11. lipnja 2011. stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika (Narodne novine br. 61/11.). Tim je Zakonom, između ostaloga (člankom 14.), propisan novi članka 129.a kojim je uređeno da se pomorcu - članu posade broda svakih 12 mjeseci provedenih na ukrcaju kao član posade broda u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi, računa u staž osiguranja kao 15 mjeseci (tzv. "beneficirani radni staž").

Ovo pravo osiguranika (na staž osiguranja s povećanim trajanjem) izaziva i određene obveze, a to je obveza plaćanja dodatnog doprinosa za mirovinsko osiguranje za staž mirovinskog osiguranja s povećanim trajanjem.

U slučaju osiguranika - pomorca, člana posade broda u međunarodnoj plovidbi, riječ o obvezniku doprinosa koji je sam obveznik plaćanja doprinosa za svoje osobno osiguranje a tu mu obvezu utvrđuje Porezna uprava, rješenjem. Kako je osiguraniku - pomorcu koji je u osiguranju na dan 11. lipnja 2011. (i nadalje) s tim danom nastala obveza dodatnog doprinosa i kako bi se obveza utvrdila treba izvršiti prethodne pripreme vezane uz obradu podataka i mnoštvo drugih pitanja kao što su, primjerice:

- pripremiti programsku podršku za novi obračun i izdavanje novoga tipa rješenja, - uplatnih ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice