Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Tumačenje čl. 14. Pravilnika o porezu na dohodak – vjerodostojna isprava za prehranu na službenom putu

Datum objave: 25.11.2008, Klasa: 410-01/08-01/1349, Porezna uprava

Savez samostalnih sindikata Hrvatske dostavio nam je upit koji se odnosi na tumačenje odredbi članka 14. Pravilnika o porezu na dohodak (Narodne novine br. 95/05., 96/06., 68/07.), poglavito u smislu što se smatra vjerodostojnom ispravom kojom se dokazuju izdaci nastali za prehranu na službenom putovanju. Nastavno odgovaramo.

Člankom 14. stavak 1. Pravilnika o porezu na dohodak propisano je da se neoporezive isplate naknada, potpora i nagrada iz članka 13. toga Pravilnika priznaju na temelju vjerodostojnih isprava (računa, obračuna, odluka, potvrda o cijeni karata i drugog).

Člankom 14. stavak 2. Pravilnika o porezu na dohodak propisano je da se neoporezive isplate izdataka za službena putovanja iz članka 13. istoga Pravilnika (dnevnica, naknada prijevoznih troškova, naknada korištenja privatnog automobila u službene svrhe, troškova noćenja i drugog) obračunavaju na temelju urednog i vjerodostojnog putnog naloga i priloženih isprava kojima se dokazuju izdaci i drugi podaci navedeni na putnom nalogu. Uz putni nalog koji kao vjerodostojna isprava treba sadržavati propisane podatke, obvezno se prilažu isprave kojima se dokazuju nastali izdaci i to osobito računi za cestarine, računi za prijevozne karte ili potvrde o cijeni tih karata, računi za smještaj i druge isprave.

Međutim, izdaci za prehranu koji fizičkoj ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice