Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Rokovi za dostavu podataka o stažu osiguranja i osnovici na propisanoj prijavi (tiskanica MPP-1)

Datum objave: 01.03.2019, misljenja.hr
Zakonom o mirovinskom osiguranju i Pravilnikom o vođenju matične evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje propisano je da su obveznici doprinosa (npr. poslodavci) dužni dostavljati Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje na propisanim prijavama podatke važne za provedbu obveznog mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti, odnosno za priznanje svojstva osiguranika i prava na mirovinu.
Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, od 1. siječnja 2019. izmijenjen je i dopunjen članak 108. navedenog Zakona  prema kojem su u postupcima ostvarivanja prava na mirovinu obveznici dužni u roku od 15 dana od dana zaprimanja zahtjeva dostaviti Zavodu podatke o stažu osiguranja i osnovici na propisanoj prijavi (MPP-1), dok u postupku kontrole podataka osiguranika i prikupljanja nedostajućih podataka rok za dostavu traženih podataka iznosi 30 dana.
Obveznici doprinosa bili su dužni i do 31. prosinca 2018. dostavljati Zavodu prijavu - promjenu podataka o utvrđenom stažu osiguranja i osnovici (tiskanica MPP-1) u postupku kontrole podataka osiguranika, odnosno ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja, ali nije bio propisan rok za njezinu uspostavu.
Prema dopunjenim prekršajnim odredbama navedenog Zakona (čl. 172. st. 2. toč. 1.) ako poslodavac ne dostavi podatak  o stažu osiguranja i osnovici ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice