Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Pripreme za popis - inventura se treba obaviti na dan 31. prosinca 2020. godine

Datum objave: 12.11.2020, misljenja.hr
Još uvijek nemate pretplatu na MIŠLJENJA.hr? Pretplatite se na idućih 12 mjeseci po cijeni već od 30-tak kuna mjesečno, više pogledajte klikom miša ovdje! Obvezno provođenje popisa (inventure) za poduzetnike propisuju Zakon o računovodstvu i Opći porezni zakon. Za poduzetnike i odgovornu osobu kod poduzetnika koji ne obave inventuru, odnosno koji ne popišu imovinu i obveze propisana je novčana kazna.
Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija propisuje tu obvezu za neprofitne organizacije. Predmet inventure je ukupna imovina i obveze, odnosno ukupna aktiva i obveze, što znači da popisati treba: dugotrajnu nematerijalnu imovinu, dugotrajnu materijalnu imovinu, dugotrajnu i kratkotrajnu financijsku imovinu, dugotrajna i kratkotrajna potraživanja, zalihe, novac na računima u banci i u blagajni, te dugoročne i kratkoročne obveze. Nakon obavljene inventure, potrebno je podatke obraditi i evidentirati inventurne razlike. Kao inventurne razlike mogu se pojaviti viškovi i manjkovi.
Na utvrđeni inventurni višak PDV se ne obračunava. Kada se kao inventurna razlika pojavi manjak, tada odgovorna osoba treba donijeti odluku o utvrđenom manjku, odnosno odluku o tome hoće li se za utvrđeni manjak teretiti odgovorna osoba ili će se za manjak teretiti pravna ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice