Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Primjena ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i Republike Poljske (Nar. nov. – međ. ug., br. 13/95.)

Datum objave: 02.12.2009, Klasa: 410-01/09-01/1539, Porezna uprava

Društvo BI d.o.o. postavilo je upit o poreznom tretmanu same tvrtke i svoja dva radnika vezano za ugovoreni posao u Republici Poljskoj. Naime, tvrtka je osnovana 2009. godine, ima dva zaposlena radnika, oba s prebivalištem u Republici Hrvatskoj i prijavljenim boravištem u Republici Poljskoj. Nema stalnu poslovnu jedinicu u Poljskoj. Zaposleni radnici borave u Republici Poljskoj duže od 183 dana u istoj kalendarskoj godini.

Navedeni upit odnosi se na porez na dohodak, odnosno pojašnjenje članka 15. Ugovora (nesamostalni rad), uzimajući u obzir činjenice da je isplatitelj dohotka poduzeće registrirano u Republici Hrvatskoj, no zaposlenici imaju u državi ugovornici prijavljeno boravište te do sada tamo borave duže od 183 dana i imaju stanove u zakupu.

Da li se navedeni radnici smatraju rezidentima Republike Poljske s obzirom da tamo imaju prijavu boravišta, odnosno da li se smatraju izaslanim radnicima s obzirom da poduzeće nema u Republici Poljskoj stalnu poslovnu jedinicu već obavljaju pripremne i pomoćne poslove na strojevima.

U drugom pitanju, vezanom za porez na dobit, moli se pojašnjenje članka 7. Ugovora (dobit od poslovanja), uzimajući u obzir sve gore navedeno, kao i to da tvrtka obavlja u Republici Poljskoj djelatnost koja se ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice