Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Potpora za očuvanje radnih mjesta u zaštitnim radionicama, integrativnim radionicama i radnim jedinicama za zapošljavanje osoba s invaliditetom čija je djelatnost pogođena Koronavirusom (COVID – 19)

Datum objave: 31.07.2020, misljenja.hr

Ciljane skupine poslodavaca
Prihvatljivi poslodavci su zaštitne radionice, integrativne radionice i radne jedinice za zapošljavanje osoba s invaliditetom, neovisno o sektoru u kojem posluju. Prihvatljivi poslodavci su i zaštitne radionice, integrativne radionice i radne jedinice: - čiji su osnivači Republika Hrvatska, županije i jedinica lokalne samouprave - u kojima Republika Hrvatska, županije i jedinica lokalne samouprave imaju vlasničke udjele više od 25%.

Ciljane skupine radnika
Radnici zaposleni kod poslodavaca iz ciljane skupine poslodavaca odnosno svi osiguranici kod predmetnog poslodavca (bez obzira je li radnik na određeno ili neodređeno, radi li se o građanima RH, EU ili trećih zemalja, rade li u punom ili nepunom radnom vremenu ili imaju neki od statusa poput samohranog roditelja, hrvatskog branitelja i izaslanog radnika). Ciljana skupina radnika ne uključuje: - suvlasnike s više od 25% udjela, osnivače, članove uprave, direktore, prokuriste i sl. Navedeno se ne odnosi na poslodavce kod kojih je zaposleno do 10 radnika. - umirovljenike - strane radnike iz trećih zemalja kojima je prestala važiti dozvola za boravak i rad.

Kriteriji
Poslodavci trebaju dokazati da su u mjesecu koji prethodi mjesecu za koji se traži potpora imali pad prometa/prihoda za najmanje 50% u odnosu na isti mjesec prethodne godine i to temeljem predaje PDV obrasca Poreznoj upravi:
- za lipanj 2020. godine i lipanj 2019. godine za dobivanje potpore za srpanj 2020.
- za srpanj 2020. godine i srpanj 2019. godine za dobivanje potpore za kolovoz 2020.
- za kolovoz 2020. godine i kolovoz 2019. godine za dobivanje potpore za rujan 2020.
- za rujan 2020. godine i rujan 2019. godine za dobivanje potpore za listopad 2020.
- za listopad 2020. godine i listopad 2019. godine za dobivanje potpore za studeni 2020.
- za studeni 2020. godine i studeni 2019. godine za dobivanje potpore za prosinac 2020. Tromjesečni obveznici PDV-a dokazuju pad prometa/prihoda od 50% u drugom, trećem ili četvrtom tromjesečju 2020. godine u odnosu na drugo, treće ili četvrto tromjesečje 2019. godine.

Ako poslodavac posluje kraće od 12 mjeseci treba dokazati pad prometa/prihoda za najmanje 50% u mjesecu koji prethodi mjesecu za koji se traži potpora u odnosu na veljaču 2020. godine temeljem predaje PDV obrasca za taj mjesec i veljaču 2020.g. Poreznoj upravi, odnosno pad prometa/prihoda od 50% u drugom, trećem ili četvrtom tromjesečju 2020. godine u odnosu na prvo tromjesečje 2020. godine.
Porezna uprava će temeljem dostavljenog PDV obrasca, a na zahtjev Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dostaviti podatak o stvarnom postotku pada prihoda za promatrano razdoblje.
Ukoliko je postotak pada prometa/prihoda najmanje 50% u zaštitnim radionicama, integrativnim radionicama i radnim jedinicama, uz zadovoljavanje ostalih uvjeta može se odobriti potpora.
Poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a, kao i poslodavci – radne jedinice dokazuju pad prihoda na temelju tablice pada prihoda.

Razdoblje, trajanje i visina potpore
- Od 1. srpnja do 31. prosinca 2020.
- Iznos od 4.000,00 kuna mjesečno po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu.
- 250 kuna doprinosa za mirovinsko osiguranje temeljem individualne kapitalizirane štednje, odnosno iznos obveze dodatnog doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje za staž osiguranja s povećanim trajanjem.

Zahtjev
Zahtjev se predaje putem on line aplikacije na web adresi mjera-orm.hzz.hr.
Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno s danom 10. kolovoza 2020. godine odobravat će se isplata mjesečnih troškova plaće za razdoblje od srpnja do prosinca 2020. godine. Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno s danom 31. kolovoza 2020. godine odobravat će se isplata mjesečnih troškova plaće za razdoblje od kolovoza do prosinca 2020. godine. Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno s danom 30. rujna 2020. godine odobravat će se isplata mjesečnih troškova plaće za razdoblje od rujna do prosinca 2020. godine. Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno s danom 31. listopada 2020. godine odobravat će se isplata mjesečnih troškova plaće za razdoblje od listopada do prosinca 2020. godine. Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno s danom 30. studenoga 2020. godine odobravat će se isplata mjesečnih troškova plaće za razdoblje od studenoga do prosinca 2020. godine.
Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno s danom 31. prosinca 2020. godine odobravat će se isplata mjesečnih troškova plaće za prosinac 2020. godine.

 

  • Detaljnije se može vidjeti u provedbenom dokumentu ovdje.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice