Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak i Obrazac ZPP-DOH

Datum objave: 22.02.2021, misljenja.hr
Posebnim postupkom utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak smatra se postupak utvrđivanja ukupnog godišnjeg dohotka i ukupnog godišnjeg poreza na dohodak te prireza porezu na dohodak koji provodi Porezna uprava po službenoj dužnosti.
Godišnjim dohotkom na koji se primjenjuje ovaj poseban postupak smatra se ukupan dohodak od nesamostalnog rada i drugi dohodak koji se ne smatra konačnim ostvaren u poreznom razdoblju. Porezni obveznici na koje se primjenjuje poseban postupak, ako žele iskoristiti prava propisana Zakonom o porezu na dohodak, a za koja Porezna uprava ne raspolaže podacima bitnim za utvrđivanje prava na umanjenje dohotka, mogu do 19 sati 1. ožujka 2021. godine za 2020. godinu podnijeti nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu odnosno uobičajenom boravištu obrazac za priznavanje prava u posebnom postupku. Dakle, fizičke osobe porezni obveznici koji podnose Obrazac ZPP-DOH su: osobe koje žele preraspodijeliti dio osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu, nasljednici koji podnose godišnju poreznu prijavu u ime umrle osobe, osobe za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima bitnim za utvrđivanje prava na umanjenje dohotka (npr. porezni obveznici koji na poreznoj kartici nemaju upisane podatke o uzdržavanim članovima uže obitelji i/ili ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice