Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Obveze iznajmljivača državljana druge države članice Europske unije ili trećih zemalja koji u Republici Hrvatskoj obavljaju usluge smještaja turista u vlastitim nekretninama

Datum objave: 06.07.2015, Klasa: 410-19/15-01/198, Porezna uprava

U Republici Hrvatskoj (u daljnjem tekstu: RH) osim iznajmljivača koji su državljani RH, nekretnine iznajmljuju i iznajmljivači koji su:

- državljani drugih država članica Europske unije i država članica Europskog gospodarskog prostora (za potrebe ovog odgovora u daljnjem tekstu: državljani drugih država članica EU) 

- ostale osobe koje nisu državljani Republike Hrvatske, državljani Europske unije niti državljani država članica Europskog gospodarskog prostora (dalje u tekstu: državljani trećih zemalja)

Iznajmljivači koji su državljani drugih država članica EU ili trećih zemalja mogu obavljati usluge najma nekretnina ili usluge smještaja. Uslugom najma smatra se kada samo iznajmljuju nekretninu pri čemu ne pružaju uslugu smještaja. S druge strane uslugom smještaja smatra se pružanje usluge smještaja u nekretninama, pri čemu se, utvrđujući gospodarsku bit i činjenično stanje, uzimaju u obzir i sljedeći elementi poput kategorizacije, vođenje knjiga gostiju, čišćenje i slično.

Iznajmljivači koji su državljani drugih država članica EU ili trećih zemalja mogu obavljati usluge najma stambenih prostorija i dijelova stana u RH u svrhu stanovanja. Obzirom da je najam stambenih prostorija i dijelova stana u svrhu stanovanja oslobođen plaćanja PDV-a tada se navedeni iznajmljivači ne moraju u RH registrirati za potrebe PDV-a jer se radi o usluzi ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice