Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Obveza zapošljavanja osoba s invaliditetom, što je novo i uplatni račun

Datum objave: 30.12.2014, misljenja.hr
U Narodnim novinama br. 152/14. objavljene su zadnje izmjene i dopune Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, taj Zakon stupa na snagu 1. siječnja 2015.
Novo je i da su brisane odredbe čl. 16. st. 2. i 3. Zakona o doprinosima (Narodne novine br. 84/08. do  41/14.) na temelju kojih je bila utvrđena stopa doprinosa za zapošljavanje od 1,6% koju je plaćao poslodavac ako je prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom postojala obveza plaćanja posebnog doprinosa za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom po stopi 0,1% ili 0,2%.

Doprinos za zapošljavanje po stopi 1,7% plaćaju svi poslodavci u svim slučajevima bez obzira jesu li ili nisu dužni zaposliti osobe s invaliditetom. To se ne odnosi na obračun plaće za prosinac 2014., već na obračun plaće zarađene od 1. siječnja 2015. na dalje!

Od 1. siječnja 2015. poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika (znači 20 i više) dužni su zaposliti, na primjerenom radnom mjestu prema vlastitom odabiru, u primjerenim radnim uvjetima, određeni broj osoba s invaliditetom. Svi poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice