Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Neoporezive isplate dnevnica za službena putovanja

Datum objave: 13.06.2007, Klasa: 121-02/07-01/3, Porezna uprava

Od poreznog obveznika gosp. P. Š., primili smo upit koji se odnosi na isplatu dnevnica za službena putovanja u inozemstvo. U upitu je navedeno da je porezni obveznik upućen od svoga poslodavca na službeni put u Italiju, na kojemu je u toj državi ukupno proveo 58 sati i 30 minuta, a u tuzemstvu ukupno 20 sati. Porezni je obveznik zbog dobivenih različitih tumačenja postavio pitanje na koliko deviznih i kunskih dnevnica ima pravo po tom službenom putovanju.

Člankom 10. točka 9. Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine br. 177/04.) propisano je da se porez na dohodak ne plaća na primitke radnika i fizičkih osoba iz članka 14. stavak 1. istoga Zakona po osnovi naknada, potpora i nagrada koje im isplaćuje poslodavac i isplatitelj primitka odnosno plaće, do propisanih iznosa.

Člankom 13. stavak 2. točke 13. i 14. Pravilnika o porezu na dohodak (Narodne novine br. 95/05. i 96/06.) propisano je da se u skladu s odredbama članka 10. točka 9. Zakona o porezu na dohodak, oporezivim primicima po osnovi nesamostalnog rada ne smatraju iznosi što ih poslodavci isplaćuju svojim radnicima, između ostalih dnevnice u zemlji do 170,00 kuna dnevno za službeno putovanje koje traje vi&scaron ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice