Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Izmjene i dopune Zakona o doprinosima

Datum objave: 19.12.2016, misljenja.hr
Izmjene i dopune Zakona o doprinosima objavljen su u Narodnim novinama 115/16., stupaju na snagu 1. siječnja 2017. Prema Izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima predviđene su određene promjene. U skladu sa odredbama važećeg Zakona o doprinosima, propisana je iznimka od obveze doprinosa prema sljedećim vrstama primitaka:
1. naknadama za isporučeno autorsko pravo i/ili srodna prava,
2. naknadama za isporučeno umjetničko djelo,
3. primicima od kojih se utvrđuje drugi dohodak isplaćen umirovljeniku. Izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima ukidaju se iznimke od obveze doprinosa prema autorskim i umjetničkim naknadama s obzirom da ne postoji niti jedan stručan ili znanstveni razlog za navedena izuzeća. Jedanko tako, ukida se iznimka od plaćanja doprinosa umirovljenicima jer se želi spriječiti porezna evazija i ukinuti prednost umirovljenika na tržištu povremenog rada, u odnosu na druge radnike.
Osim što se uvode doprinosi u kategorije drugog dohotka gdje se nisu obračunavali doprinosi, ukupno se izmjenama smanjuju doprinosi za obvezna osiguranja koja bi se obračunavala na primitke koji se oporezuju kao drugi dohodak. Dakle, donošenjem Izmjena i dopuna Zakona o doprinosa smanjena je stopa doprinosa prema drugom dohotku za mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti s 20 % ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice